Γιατί να μην επιλέξετε μεταχειρισμένο εξοπλισμό εστίασης

Γιατί να μην επιλέξετε μεταχειρισμένο εξοπλισμό εστίασης

Αρκετοί επιχειρηματίες όταν ξεκινάνε τις επιχειρήσεις τους, κοιτάνε – λανθασμένα – για μεταχειρισμένο εξοπλισμό εστίασης. Είναι ένα μεγάλο και συχνό λάθος που θα πρέπει να αποφεύγεται εαν θέλετε να κάνετε σοβαρές και μακροχρόνιες δουλειές. Ο μεταχειρισμένος εξοπλισμός εστίασης, πέρα από κάποιες -σπάνιες- περιπτώσεις, θα σας δημιουργήσει μόνο προβλήματα και στο τέλος θα σας κοστίσει τα διπλά και παραπάνω, απ’οτι να αγοράζατε τα μηχανήματα καινούργια.

Γιατί όχι μεταχειρισμένο εξοπλισμό εστίασης;

Ο εξοπλισμός εστίασης θα πρέπει να αγοράζετε πάντα καινούργιος, όταν πρόκειται για καινούργιο κατάστημα. Αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, όπως η εξωτερική εμφάνιση του εξοπλισμού(φανταστείτε πάγκους φθαρμένους, ψυγεία που έχουν ξεθωριάσει οι επιφάνειές τους,κτλ) αλλά και η λειτουργία του. Τα μεταχειρισμένα πάντα κρύβουν κινδύνους και όσο ενδελεχής να είναι ο έλεγχος πριν την αγορά, πάντα θα επιφυλάσσει μια έκπληξη. Επίσης, τις περισσότερες φορές τα μεταχειρισμένα μηχανήματα δεν φέρουν εγγύηση ή έχουν περιορισμένη εγγύηση με πολλούς όρους από την εταιρεία που σας τα πουλάει. Αν μάλιστα αγοράσετε τα μηχανήματα από ιδιώτη ή από κάποιο κατάστημα που μόλις έκλεισε, τότε σίγουρα δεν υπάρχει καμία εγγύηση και για οποιοδήποτε πρόβλημα δεν θα έχετε κανέναν να απευθυνθείτε, πέρα από το service που κάθε φορά θα σας κοστίζει!

Διπλάσιο τελικό κόστος

Τα μεταχειρισμένα συνήθως καταλήγουν να κοστίζουν το διπλάσιο. Αυτό συμβαίνει καθώς είτε θα βγάζουν αρκετά προβλήματα κι έτσι θα πληρώνετε συνέχεια τον τεχνικό, είτε θα παρουσιάζουν βλάβες που δεν επισκευάζονται κι έτσι θα αναγκαστείτε να προβείτε σε αγορά καινούργιου εξοπλισμού εστίασης.

Εξαιρέσεις

Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις στα παραπάνω. Μηχανήματα που δεν φέρουν μηχανικά και ψυκτικά τμήματα, όπως πάγκοι corian, είναι πολύ πιθανόν να σας βγούνε άριστες επιλογές στα μεταχειρισμένα – αρκεί η εξωτερική εμφάνιση να είναι όντως σαν καινούργια και να μην ζημιώνει την εμφάνιση του καταστήματος σας. Άλλα μηχανήματα που μπορείτε να αγοράσετε ως μεταχειρισμένα και να μην έχετε μεγάλη επιρροή στην εικόνα του καταστήματός σας, είναι τα ψυγεία και ο εξοπλισμός κουζίνας. Εαν τα μηχανήματα είναι σε άριστη λειτουργική κατάσταση, μετά από έλεγχο τεχνικού, τότε η εξωτερική τους εμφάνιση δεν σας επηρεάζει τόσο καθώς θα είναι στην κουζίνα και όχι στο μπροστινό μέρος του καταστήματός σας.

Τι να μην αγοράσετε ποτέ μεταχειρισμένο

Υπάρχουν κάποια μηχανήματα εστίασης που δεν πρέπει ποτέ να τα αγοράζετε μεταχειρισμένα. Οι παγωτομηχανές για παγωτό χωνάκι – soft ice, είναι από τα μηχανήματα που δεν πρέπει να αγοράζετε μεταχειρισμένα, ούτε μετά από έναν ενδελεχή έλεγχο. Αυτό συμβαίνει καθώς πολλοί ιδιοκτήτες παγωτομηχανών δεν φροντίζουν όπως πρέπει τις μηχανές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά βακτήρια μέσα στα μέρη των μηχανών κι αυτά να μεταφέρονται στο προϊόν. Όταν αυτό γίνεται για αρκετό διάστημα, είναι πολύ δύσκολο εως εξαιρετικά αδύνατο το καθάρισμά τους για να έρθουν στην αρχική τους κατάσταση. Προτείνεται να αγοράζετε πάντα καινούργιες παγωτομηχανές . Μια καινούργια μηχανή παγωτού θα σας κρατήσει για αρκετά χρόνια και θα σας παράγει ένα εξαιρετικό παγωτό. Το μόνο που χρειάζεται η παγωτομηχανή από θέμα συντήρησης, είναι το καθάρισμα – συνήθως 1 φορά ανά 4,5 ημέρες – και τη λίπανσή της. Επίσης κάθε χρόνο πριν την έναρξη της σεζόν, καλό είναι να κάνετε ένα μικρό γενικό σέρβις που θα περιλαμβάνει τον έλεγχο των υγρών από τους κομπρέσσορες, γενικό καθάρισμα με απολυμαντικό των κυλίνδρων και των κάδων,κ.α.

Από που να αγοράζετε εξοπλισμό εστίασης

Υπάρχουν αρκετοί καλοί επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα που είτε εισάγουν είτε παράγουν δικά τους μηχανήματα εστίασης. Ο εξοπλισμός εστίασης πρέπει πάντα να είναι ποιοτικός και να αντέχει την σκληρή και απαιτητική χρήση των καταστημάτων. Διαφέρει πολύ από τον οικιακό εξοπλισμό καθώς η χρήση τους είναι τελείως διαφορετική. Ενώ ο οικιακός εξοπλισμός αντέχει τις μικρές χρήσεις και τα τελείως αραιά διαστήματα χρήσης, ο επαγγελματικός εξοπλισμός εστίασης πρέπει να αντέχει 24ωρη και συχνή χρήση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *